Fatima-film Budapesten!

Szeretettel várjuk

2020. március 20-án (pénteken) 18 órakor

a

 

FATIMA - AZ ÖRÖKKÉ ÉRVÉNYES ÜZENET

című dokumentumfilm (70’)

 

MAGYARORSZÁGI ŐSBEMUTATÓJÁRA

A film rendezője: Jarosław Mańka © Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi

 

A rendezvény helyszíne

Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

(Bp. X., Szent László tér 7-14.)

 

Az est védnökei és a megjelenteket köszöntik

Bajzáth Ferenc

c. esperes, érseki tanácsos

 

D. Kovács Róbert Antal

Kőbánya polgármestere

 

Sebők Sándor

fóti kanonok plébános

 

A programot szervezte

a Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi, Polska

a Magyar Alapítvány a Keresztény Civilizációért

 

A belépés ingyenes, de kérjük regisztráljon

a jegy.hu felületen

 

* * *

 

A krakkói Ks.Piotr Skarga Intézet filmjei rendkívül népszerűek Lengyelországban, szinte minden meghirdetett vetítést pótelőadás követ.

 

A most látható FATIMA - az örökké érvényes üzenet című dokumentumfilm két díjat is nyert a XXXII. Varsói KSF Niepokalana Nemzetközi Film és Multimédia Fesztiválon. Jarosław Mańkat, a film rendezőjét a Skarga, a Zakirov őrnagy magánnyomozása és a Szent tűz alkotójaként már jól ismeri és szereti a lengyel közönség.

 

A Magyarországon most először bemutatásra kerülő történet valós eseményt dolgoz föl, olyan kérdéseket fogalmaz meg, melyekre a válasz meghatározza ki-ki személyes sorsát és a világ jövőjét.

 

Mert miről is van szó...?

 

Fontos különbséget tennünk személyes hitélmény és tények között. A film története a XX. század legfontosabb történelmi eseménye: a fatimai Szűzanya kinyilatkoztatása bizonyítottan megtörtént 1917-ben Portugáliában és azóta, folyamatosan időszerű, hiszen az emberiség elhagyta és bűneivel sérti Istent. Az egyház támadása nem más, mint Isten Anyja - Mária támadása. Máriáé, aki bejelentette a bűnhődést, megmutatta a Poklot, de máig érvényes üzenetében ott a kulcs a vezeklés elkerüléséhez.

 

Jarosław Mańka gondolatmenetéből egyértelmű: az üzenet figyelmeztetés. Lelkünk és így a világ megmentésének feltételei vannak. Alkotói szándéka, hogy emberközelivé, érhetővé és közismertté tegye a több, mint 100 éves történet jelentését, gyönyörű portugál, lengyel, olasz tájakon járva feltárja a XX. század történelmének rejtett összefüggéseit háborúkról, a katolikusok üldözéséről, a szabadkőművességről, a romlásról és a szabadságról...

 

***

 

A „Fatima – az örökké érvényes üzenet” film szándéka a Fatimai Kinyilatkoztatás népszerűsítése és emlékeztetés azokra a feltételekre amiket a Szűzanya Fatimában elmondott. A feltételek, melyek megmenthetik a világot, melyeket annyira egyszerű teljesíteni: engesztelés, rózsafüzér ima, az öt első szombati havi imagyakorlat és… Oroszország felajánlása az Ő szeplőtelen szívének a pápa által.

Jarosław Mańka, lengyel dokumentumfilm rendező, a „Skarga”, a „Zakirov őrnagy magánnyomozása”, a „Szent tűz” című filmek alkotója.

 

Fatima a XX. század legfontosabb történelmi eseménye. Kiemelném itt a „történelmi” kifejezést, mivel számos katolikus, az olyan kinyilatkoztatásokra gondolva mint Fatimában, Lourdes-ban vagy máshol világon, szeretné ezeket kizárólag személyes vallási élményre korlátozni. Ez a szétválasztás a személyes hitélmény és a történelmi események objektív jellege alapján hamis megállapítás, mivel Fatima egy olyan esemény, amely konkrét helyen és konkrét történelmi időszakban zajlott le – 1917-ben Portugáliában.

Profesor Roberto de Mattei, olasz történész és katolikus aktivista

 

– A Szűzanya Fatimában a kinyilatkoztatás harmadik részében megmutatja a gyermekeknek azt a jelenetet, az ún. nagy visszatérést, amikor az emberek az élükön a pápával, püspökökkel és lelkipásztori személyekkel felmennek egy nagy hegyre, amelyen egy kereszt állMindenki áthalad egy félig lerombolt városonA kinyilatkoztatásban van egy jelenet amikor a kereszt alatt, az angyalok kristálykelyheket tartanak, amelyben összegyűjtik a vértanúk vérét, melyet az Istenhez közeledő lelkek cseppenként hoznak elEz azt jelenti, hogy az Istentől eltávolodott emberiség közeledik és ez a vértanúk vérén keresztül történik megAmikor ma azokat az eseményeket szemléljük amelyek a muzulmán hullámmal, az agresszív iszlám megnyilvánulással és a barbár cselekményekkel kapcsolatosak, akkor láthatjuk, hogy a keresztények vértanúságának a jelenése a szemünk láttára válik egyre inkább valósággá, egyre reálisabbá az Európaiak számára is.

Sławomir Skiba a film producere